Leestijd 1 - 2 min
Leerkracht Elles geniet van haar leerlingen
“Een fijne dag op school is het allerbelangrijkste”
Vraag Elles wat ze leuk vindt aan werken met leerlingen van Aventurijn en ze raakt niet uitgepraat. “Onze leerlingen hebben soms het gevoel dat ze 1-0 achterstaan, omdat ze het in het regulier onderwijs vaak lastig hebben gehad. Hier kunnen ze laten zien waar ze goed in zijn. En dat is heel veel!”

Elles werkt sinds vijf jaar bij Aventurijn. Met héél veel plezier. “Als mentor van leerjaar twee geef ik algemene vakken als Nederlands, Engels, wiskunde en mens en maatschappij. Alle leerlingen beginnen ’s ochtends bij mij in de klas. De helft gaat daarna aan de slag met praktijkvakken en de andere helft start bij mij met theorie. Daarna wisselen we en zien we elkaar tijdens de pauzes ook.”

Met twee pubers thuis kent Elles de leefwereld van haar leerlingen goed. “Ik deel van alles in de klas, ook over mijzelf en mijn gezin. Omgekeerd leer ik mijn leerlingen natuurlijk ook graag goed kennen.” En dat is belangrijk, want alles draait om een goede relatie. “Ik vind het heel bijzonder als leerlingen hun verhaal delen, mij in vertrouwen nemen en advies vragen als ze ergens mee zitten.”

Maatwerk en mogelijkheden

Het mooie aan Aventurijn? De kansen die jongeren krijgen. “Iedereen is anders. Daar houden we rekening mee: we hebben heel veel praktijkmogelijkheden, gaan binnenkort ook mbo-opleidingen aanbieden en kijken altijd hoe we maatwerk kunnen bieden.”

Zo kan een leerling die van nature nogal onrustig is regelmatig mee met de leerkracht bewegingsonderwijs om te helpen met de gymlessen. Elles: “Zo kan hij lekker bewegen en leert hij in de praktijk. Als de spanning ‘oploopt’ bij een leerling, helpt het vaak om even aan de slag te gaan in het groen of de dieren op school te verzorgen.”

“Het mooiste dat je een kind kunt geven, is een kans”

Met een goed gevoel naar huis

“Ik vind het allerbelangrijkste dat leerlingen een fijne dag hebben op school en met een goed gevoel naar huis gaan. Alleen als je goed in je vel zit, kun je beter leren.” Elles maakt het met haar leerlingen dus gezellig in de klas. “Ik vind het iedere dag fijn om mijn leerlingen weer te zien!”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel