Leestijd 1 - 2 min
Leerkracht Hans is een vertrouwd gezicht op het leerplein
“Bijzondere gesprekken met jongeren blijven vaak hangen”
Hans biedt leerlingen een luisterend oor en een warm hart. Als leerlingen bij hem aankloppen als zij ergens mee zitten, doet hij zijn best om de zon weer te laten schijnen.

Hans werkte onder meer als beveiliger en groepsbegeleider in de jeugdzorg, haalde zijn lesbevoegdheid en heeft nu alweer jaren ervaring in het onderwijs. Hij gaf les, was stagebegeleider en is nu een vertrouwd gezicht voor leerlingen op het leerplein van Aventurijn.

Wat is het leerplein? “Leerlingen die even een time-out nodig hebben, of in een prikkelarme omgeving huiswerk willen maken, kunnen hier terecht”, vertelt Hans. “Ik heb het leerplein samen met een collega opgezet. In een huiselijke sfeer kunnen jongeren even tot rust komen.”

Bijzondere gesprekken

Het mooie aan zijn werk? “De bijzondere gesprekken die ik heb met jongeren blijven vaak hangen. Leerlingen nemen mij in vertrouwen en kunnen hun verhaal bij mij kwijt.” Nu is Hans ook vertrouwenspersoon op school; ook ouders en collega’s kunnen dus bij hem terecht als zij ‘ergens’ mee zitten. “Ik luister en kijk hoe ik kan helpen”, zegt hij bescheiden.

“Leerlingen kunnen hun verhaal bij mij kwijt. Wie luistert, weet meer!”

Leerlingen verder helpen

“Wij zijn er om leerlingen hun weg naar hun toekomst te helpen ontdekken”, vindt Hans. En daarvoor biedt Aventurijn veel mogelijkheden. Niet alleen qua onderwijsaanbod, ook in begeleiding. Zo heeft Hans zelf een topdag als hij een leerling die rondloopt met een probleem vooruit kan helpen. “Als ik in een gesprek voor iemand de zon weer kan laten schijnen en hij of zij weer verder kan, geeft me dat veel voldoening.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel